Ongelmana kuiva hiuspohja ja hilse

Kuivaan, kutisevaan ja hilseilevään hiuspohjaan voi olla monta syytä. Tavallisin syy kuivaan hiuspohjaan on ilmasto. Kutinaa ja hilseilyä lisäävät yleensä kylmä ja kuiva ilma ja päähineiden käyttö.  Myös sopimattoman shampoon käyttö tai hiusten kuumakäsittely voi ärsyttää hiuspohjaa. Kuiva hiuspohjan iho muistuttaa kuivaa säärten ihoa. Kun iho kuivuu, ihon pinnalle tulee valkoista karstaa ja se kutisee. Kuivan hiuspohjan hilse on hienojakoista ja se lähtee pesussa pois, mutta uusiutuu usein jo parissa päivässä. Joskus hilse voi kuitenkin takertua hiuksiin ja päänahkaan.  Toisin kuin usein luullaan, vesi ei kuivata hiuspohjaa. Hiukset voidaan pestä miedolla, kosteuttavalla shampoolla ja iholle jätettävällä hoitotuotteella vaikka päivittäin. Ongelma helpottuu, kun pesuvälejä lyhennetään.   Vaikka kutina olisi lähes sietämätön, raapimista tulee välttää tulehdusriskin takia.

Usein hiuspohjan hilseilyn taustalla on jokin ihon tulehduksellinen sairaus: näistä yleisimpiä ovat atooppinen ihottuma, seborrea ja psoriasis. Muita hiuspohjan hilseilyn syitä ovat perinnölliset ja hormonaaliset tekijät, stressi, hiivasieni-infektiot, tulehdukset ja allergiat.

Atooppisessa ihottumassa on taustalla atopia eli perinnöllinen taipumus reagoida poikkeavan herkästi monenlaisille ärsykkeille. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeava.  Arviolta joka viidennellä suomalaisella on jossain elämän vaiheessa atooppisia oireita. Atooppinen hiuspohja kuivuu erityisesti talvikaudella ja kutisee helposti. Iholla on usein rupia raapimisen jälkitilana, ja iho voi hilseillä tai halkeilla. Ärtyneeseen ihoon saattaa myös tulla nuppineulan pään kokoisia nesterakkuloita ja vetistystä. Liian kuivattavat pesut, hikoilu yms. ärsykkeet antavat vauhtia atooppiselle ihottumalle. Stressi tyypillisesti pahentaa oireita. Atooppinen iho myös altistuu helpommin erilaisille tulehduksille. Mahdolliset allergiat kannattaa ihottumaa pahentavana tekijänä sulkea pois testauksin.

Seborrea  eli taliköhnä johtuu ihon liiallisesta talin tuotannosta ja iholla elävän rasvahiivan (Malassezia furfur, ent. Pitosporum ovale) lisääntymisestä. Seborreaa esiintyy jopa 5 prosentilla väestöstä ja se on yksi tavallisimmista aikuisiän ihotaudeista.  Seborrea on yleisempää miehillä kuin naisilla ja taipumus siihen on pysyvä. Rasvahiiva on iholla luonnollisesti elävä mikro-organismi. Ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit ja hiivat pilkkovat talia. Tali härskiintyy, ja härski tali ärsyttää ihoa. Ärsytys aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä, josta seuraa ihon punoitusta ja rasvaista tai kuivaa hilseilyä. Hiuspohjassa tauti esiintyy tavallisesti tarkkarajaisina läiskinä, mutta ihottumaläiskät leviävät usein myös otsalle.

Psoriasis on pitkäaikaissairaus, jota arvioiden mukaan Suomessa sairastaa noin 2-3 % väestöstä. Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa oireita iholla ja nivelissä. Psoriasiksen oireet iholla ovat tavallisimmin tarkkarajaisia, punoittavia ja paksuuntuneita läiskiä, jotka hilseilevät. Hilseily aiheutuu orvaskeden solujen tavallista nopeammasta jakautumisesta.

On hilseilyn syy mikä tahansa, sen perushoito ja samalla tärkein hoito on päivittäinen pesu shampoolla. Rauschin tuoteperheestä löytyy useita oivallisia tuotteita kuivan hiuspohjan ja/tai hilseen hoitoon:

Sydänsiemen shampoo ja hoitoaine sopivat erinomaisesti allergiselle ja atooppiselle hiuspohjalle sekä psoriasis-iholle.

Malva shampoo on mieto ja hellävarainen shampoo, joka ei kuivata hiuspohjaa.  Siksi se sopii herkälle hiuspohjalle sekä lääkkeellisten hoitojen välipesuihin ja jatkohoidoksi.

Leskenlehti shampoo vähentää tehokkaasti hiuspohjan kuivaa hilsettä.

Pajunkuori shampoo irrottaa tehokkaasti rasvaista hilsettä. Se myös rauhoittaa kutisevaa ja ärtynyttä hiuspohjaa.

Salvia Hiusvesi kosteuttaa ja energisoi hiuspohjaa ja vahvistaa hiuksia. Se sopii käytettäväksi myös pesujen välillä.

lähteet: Atopialiitto, Iholiitto, psoriasisliitto