Täishampoo, joka tehoaa

Ajatus täistä hirvittää ja aiheuttaa puistatuksia. Täitartunnat vaivaavat erityisesti koululaisten ja päiväkoti-ikäisten lasten perheitä. Täiruljanssi on villeimmillään varsinkin syksyisin ja tammikuussa. Vaikuttaa siltä, että täiepidemiat ovat lisääntymään päin Suomessa. Täitä esiintyy yhä eniten syksyllä ja tammikuussa, mutta epidemiat alkavat entistä aiemmin syksyllä ja jatkuvat ympäri vuoden. Epidemiat voivat esiintyä yhdellä paikkakunnalla jopa kortteli-, koulu- tai päiväkotikohtaisesti. Kattava seuranta täitartunnoista Suomessa on puutteellista. Täitartuntojen määrää voidaan kuitenkin arvioida siihen tarkoitettujen lääkkeiden myyntitilastojen perusteella. Täilääkkeiden käyttö on selvästi lisääntynyt 1990-luvulta Euroopassa ja Pohjoismaissa, minkä perusteella on epäilty laajempaa epidemiaa.

Hyönteismyrkyille vastustuskykyisiä päätäitä on kuvattu vuodesta 1995 lähtien Euroopassa. Ns. lääkkeelliset täishampoot sisältävät näitä hyönteismyrkkyjä. Hyönteismyrkyt eivät juuri tehoa täiden muniin eli saivareihin, vaan hoito on aina uusittava toukkien kuoriutumisen jälkeen.

Lääkkeettömät täishampoot

Toisin kuin perinteisten lääkkeellisten täishampoiden, hyönteismyrkyttömien shampoiden teho perustuu niiden kykyyn muodostaa ilmatiivis kalvo täin ympärille. Täi hengittää ympäri kehoa sijaitsevien hengitysaukkojen kautta, joten kalvon ympäröimänä se ei pysty hengittämään, vaan tukehtuu nopeasti ja tehokkaasti. Koska tuotteet eivät sisällä hyönteismyrkkyjä, eivät täit voi tulla niille vastustuskykyisiksi.

Lice Stop – tehokas ja hoitava täishampoo

Rausch Lice Stop on myrkytön täishampoo, jonka tehoaineista andiroba-, rapsi- ja kookosöljyt tukehduttavat täit samalla kun kvassiapuun karvasaineet rikkovat saivareiden kuoret. Saivareen kuori on muodostunut pääasiassa kitiinistä ja sen tulee olla ilmatiivis. Jos kuori rikkoutuu ennen aikojaan, toukka ei koskaan kuoriudu vaan kuivuu ja kuolee. Jotta täit ja saivareet saadaan tuhottua samalla kertaa, on Lice Stopin annettava vaikuttaa hiuksissa vähintään 45 minuuttia. Näin myös saivareiden kuoret rikkoutuvat varmasti: aikuiset täit tukehtuvat tätä nopeammin.

Täitartunnan yleisin oire on kutina, joka taas johtaa hiuspohjan raapimiseen. Hiuspohja voikin olla ärtynyt ja jopa verta vuotava. Koska Lice Stop on öljypohjainen valmiste, se ei kirvele rikkoutuneessakaan hiuspohjassa, vaan päinvastoin lievittää hiuspohjan kutinaa ja ärsytystä. Sitä voi huoletta käyttää myös varmuuden vuoksi (tai vaikkapa hiusöljynä), koska resistenssivaaraa ei ole. Käsittelyn voi uusia vaikka seuraavana päivänä, koska munien kuoriutumista ei tarvitse odottaa: tämä on lähinnä tehon varmistelua.

Shampoo täitartuntojen ennaltaehkäisyyn

Rausch Pajunkuori shampoo on ainoa täitartuntoja ehkäisevä shampoo. Se on myös ainoa valmiste, joka antaa jatkuvan suojan täitä vastaan vain kahdella käsittelykerralla viikossa. Se kannattaakin vaihtaa koko perheen yli 3-vuotiaiden shampooksi viimeistään ensimmäisen täivaroituksen saapuessa. Täitä karkottavan vaikutuksen lisäksi Pajunkuori shampoo hoitaa ja ehkäisee hiuspohjan hilseilyä ja ärsytystä.