Täiden häätö

Koulujen alku tuo mukanaan ikuisen täi-ongelman, joka ei lopu ellei täiden häätöä tehdä oikein kaikkien lasten päästä. Täiden havaitseminen silmämääräisesti on täysin mahdotonta. Jotta täiden olemassaolon pystyisi havaitsemaan silmämääräisesti, täytyy niitä olla päässä vähintään kymmeniä ja niiden on pitänyt kehittyä siellä pidemmän aikaa. Varsinkin suomalaisten hennot ja ohuet hiukset eivät yleensä pidä sisällään silmillä nähtävää täikantaa vaan yleensä niitä löytyy vain muutamia.

Tartunnan havaitseminen

Täit munivat vasta elämänsä loppuvaiheessa, joten mitä pienempinä ja aiemmin täit saadaan pois, sitä vähemmän saivareita eli täiden munia syntyy. Ainoa tapa tarkastaa lapsen pää on kammata tiheällä (mielellään 2-rivisellä) täikammalla huolellisesti läpi koko hiukset pienissä erissä. Täit viihtyvät nimenomaan niskahiuksissa sekä korvan yläpuolella. Toki niitä saattaa löytyä mistä vain. Hiukset kammataan kerros kerrokselta ja kampaa kopistellaan paperille joka vedon jälkeen. Pienimmät täit voivat olla todella pieniä ja niiden havaitseminen voi vaatia suurennuslasia tai suurentavia silmälaseja. Jos saivareita on paljon, ne tuntuvat kammassa eräänlaisena ”ritinänä”, eikä kampa solju hiusten läpi pehmeästi. Täiaikana kampaus on syytä suorittaa vähintään viikon välein.

Täiden häätö

Jos täitä löytyy, hiukset on käsiteltävä täishampoolla. Ilmeisesti täit ovat tulleet vastustuskykyisiksi kauan markkinoilla olleille hyönteismyrkkyjä sisältäville valmisteille, jotka eivätkä myöskään juuri tehoa saivareihin. Siksi paras vaihtoehto on hyönteismyrkytön Rausch Lice Stop, joka tuhoaa samalla kertaa täit ja saivareet. Öljypohjaisena valmisteena se ei kirvele vaan lievittää myös hiuspohjan kutinaa ja ärsytystä. Ja koska resistenssivaaraa ei ole, Lice Stopia voi käyttää myös varmuuden vuoksi.

Lice Stopin annetaan vaikuttaa 45 minuuttia: aikuiset täit tukehtuvat kyllä nopeammin, mutta saivareet vaativat pidemmän käsittelyajan. Hoidon jälkeen hiukset pestään Rausch Pajunkuori shampoolla ja kammataan uudelleen täikammalla kerroksittain.

Jatkohoitona hiukset on syytä pestä säännöllisesti Rausch Pajunkuori shampoolla, joka ehkäisee elävien täiden tarttumisen päästä toiseen. Samalla kun täit häädetään, on tarkistettava samalla menetelmällä kaikki perheenjäsenet. Vuodevaatteet on vaihdettava, pestävä tai pakastettava vähintään vuorokauden ajan. Ne voidaan myös käsitellä esim. kuivausrummussa (+50 C) puoli tuntia. Harjat ja kammat voi upottaa hetkeksi kiehuvaan veteen, liottaa väkevässä etikassa tai pakastaa. Päähineet, huivit ja vaatteet, joissa saattaa olla täitä tulee käsitellä samalla tavoin. Pesua kestämättömät tuotteet voi laittaa joko tiiviiseen muovipussiin kahden viikon ajaksi tai vähintään kahdeksi tunniksi 80- asteiseen saunaan tai yön yli pakkaseen.